Uw PC opschonen op Clean Out Your Computer Day

10 februari 2025  -  Nieuws

Uw PC opschonen op Clean Out Your Computer Day – KITT heeft wat tips voor u!

Het is vandaag Clean Out Your Computer Day, maak-je-computer-schoon-dag dus. Uw PC opschonen is erg belangrijk. Bij KITT engineering werken we aan de techniek áchter het dagelijks leven. Dat betekent echter niet dat wij geen verstand hebben van de techniek die elke dag op de voorgrond wordt gebruikt.

Ook al zijn wij geen computerbedrijf, wij weten precies hoe de soft- en hardware van deze apparaten werkt. Daarom krijgt u op Clean Out Your Computer Day een aantal tips van ons, zodat u uw computer optimaal kunt gebruiken!

 

Waarom is uw PC opschonen belangrijk?

Tijdens uw werkzaamheden is het natuurlijk prettig als uw PC naar behoren werkt. Een trage computer zorgt voor frustraties en chagrijn. Daarnaast wordt uw workflow negatief beïnvloed door een PC die niet goed werkt. Daarom is het erg belangrijk om uw PC regelmatig op te schonen.

Hieronder vindt u een aantal tips die uw PC opschonen eenvoudig en effectief maken!

 

Tip 1 om uw PC op te schonen: Doe een Disk Cleanup (Windows)

Voor een volledige schoonmaak van uw Windows computer kunt u de functie Schijfopruiming gebruiken. De eenvoudigste manier om hier toegang toe te krijgen, is via Drive Properties, een ingebouwd menu in Windows. Vanuit dit menu kunt u selecteren welke bestanden u wilt behouden en welke u wilt verwijderen.

Volg deze stappen om ongewenste bestanden te verwijderen en ruimte vrij te maken:

  1. Druk op de Windows-toets + E om de Verkenner te openen.
  2. Klik op Deze PC.
  3. Klik met de rechtermuisknop op de C: -schijf en selecteer Eigenschappen.
  4. Ga naar het tabblad Algemeen en klik op Schijfopruiming.
  5. Vink de bestanden aan die u wilt verwijderen en klik op OK om de opruiming te starten.

Lees de uitgebreide uitleg hier.

 

Tip 2: Verwijder onnodige bloatware van uw computer

Bloatware verwijst naar vooraf geïnstalleerde software die uw computer vertraagt en onnodige ruimte inneemt op de harde schijf. Hoewel sommige van deze standaard programma’s nuttig of zelfs noodzakelijk zijn, zoals de rekenmachine, zijn andere software juist overbodig.

Lees de uitgebreide uitleg hier.

Deze extra programma’s kunnen vaak worden verwijderd om de computer sneller te maken en opslagruimte vrij te maken. Bepaal uiteraard, voordat u de apps verwijdert, zelf welke bloatware u wel of niet gebruikt.

Hieronder vindt u een lijstje met populaire Windows Bloatware die u kunt verwijderen:

  • Xbox Console Companion
  • Paint 3D
  • Microsoft People
  • Films & TV
  • Solitaire Collection

Hieronder vindt u een lijst met populaire Apple (IOS) Bloatware die u kunt verwijderen:

  • Apple Stocks
  • Kompas
  • Boeken
  • Dictafoon

 

Windows 11-bloatware verwijderen via het Configuratiescherm

Het is zeldzaam om een ingebouwde toepassing te vinden onder het onderdeel Programma’s en onderdelen van Windows. Toch kunt u proberen bloatware op de traditionele manier via het Configuratiescherm te verwijderen. Volg deze stappen:

  1. Open de zoekbalk in Windows 11, typ Configuratiescherm en klik op het icoon om het te openen.
  2. Klik onder Programma’s op Een programma verwijderen.
  3. Zoek de toepassing die u wilt verwijderen, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Verwijderen.

Apps verwijderen via het Startmenu

De meest gebruikelijke manier om een programma in Windows te verwijderen, is echter via het Startmenu. Volg deze stappen:

  1. Klik op de Windows Startknop en selecteer Alle apps.
  2. Zoek de app die u wilt verwijderen, klik er met de rechtermuisknop op en kies Verwijderen.
  3. Volg de instructies op het scherm om het verwijderproces te voltooien.

 

Tip 3: Gebruik Windows Directory Statistics (WinDirStat) om de data te visualiseren

WinDirStat is een analyseprogramma waarmee u de data op uw Windows PC kunt visualiseren. Dit programma voert razendsnel analyses uit en laat direct zien hoeveel opslagruimte wordt ingenomen door applicaties en systeembestanden. Hierdoor kunt u eenvoudig grote bestanden of mappen opsporen die onnodig veel opslagcapaciteit gebruiken.

Na het opstarten kiest u welke schijf of map u wilt analyseren. U kunt een specifieke schijf selecteren, alle lokale schijven scannen of een specifieke map in kaart brengen. Het resultaat van de analyse wordt weergegeven in drie overzichtelijke deelvensters:

  1. Boomstructuur – Blader door alle mappen en zie direct hoeveel GB elke map inneemt. De grootste mappen staan bovenaan, wat het eenvoudig maakt om grote bestanden te identificeren.
  2. Bestandstypenoverzicht – Bekijk een lijst van bestandsformaten met hun bijbehorende opslagruimte, zodat u weet welke bestandstypen de meeste ruimte innemen.
  3. Grafische weergave (Treemap) – Onderaan toont WinDirStat een kleurrijk blokkenpatroon waarin elk blok een bestand vertegenwoordigt. Hoe groter het blok, hoe meer ruimte het bestand inneemt. Klik op de grootste blokken om direct te zien welke bestanden het meeste opslag verbruiken.

Dankzij deze visuele en gestructureerde aanpak helpt WinDirStat u snel onnodige bestanden op te sporen en schijfruimte vrij te maken.

 

Tip 4: Uw PC opschonen met een programma dat deze snel en eenvoudig ontdoet van overbodige bestanden

Naast WinDirStat zijn er meer programma’s waarmee u grote bestanden kunt opsporen en verwijderen. Mocht uw computerkennis niet zo verregaand zijn als die van onze KITT’ers, zijn deze programma’s een gebruiksvriendelijke manier om uw PC op te schonen.

Hieronder vindt u 3 programma’s, ingedeeld per besturingssysteem, die geschikt zijn om uw PC snel en eenvoudig op te schonen:

  • CCleaner (Windows en IOS)
  • CleanMyMac X (IOS)
  • Ubuntu Cleaner (Linux)

 

Tip 5: Gebruik Ubuntu (Linux) als standaard Operating System

Onze laatste tip is om een Linux besturingssysteem zoals Ubuntu te gebruiken. Onze oprichter Andries Lohmeijer is fervent aanhanger van Linux besturingssystemen ten opzichte van de standaard systemen als Windows en Apple. Ubuntu is een open-source systeem en biedt diverse voordelen die het een uitstekende keuze maken als besturingssysteem:

  1. Lichtgewicht en efficiënt

Ubuntu Server bevat geen overbodige software, oftewel de bloatware waar we het eerder in dit artikel al over hebben gehad. Dit betekent dat u minder tijd kwijt bent aan onderhoud en updates die niet bijdragen aan de kernfunctionaliteit.

  1. Slim en eenvoudig beheersbaar

Dankzij de doordachte structuur kunnen veelgebruikte toepassingen eenvoudig met één commando worden geïnstalleerd. Dit bespaart veel tijd en moeite als u een toepassing wilt gebruiken.

  1. Complete en betrouwbare softwarebronnen

Alle benodigde pakketten zijn beschikbaar via de officiële repositories. Hierdoor bent u verzekerd van veilige en up-to-date software zonder te hoeven zoeken naar externe bronnen.

  1. Sterke community-ondersteuning

Ubuntu heeft een grote en actieve community die uitgebreide documentatie en ondersteuning biedt. Dit is vooral handig als u ooit tegen onverwachte problemen aanloopt.

  1. Voorspelbare updates en stabiliteit

Dankzij regelmatige en consistente updatecycli weet u precies waar u aan toe bent, wat de stabiliteit en betrouwbaarheid van uw serveromgeving ten goede komt.

  1. Maximale beveiliging

Het Ubuntu Security-team reageert snel op dreigingen, waardoor u kunt rekenen op een veilig systeem. Dit zorgt ervoor dat uw server altijd up-to-date en beschermd blijft.

 

Onze KITT’ers adviseren u, maak een gewoonte van uw PC opschonen!

Tenslotte willen wij u als KITT Engineering nog een advies meegeven. Het is natuurlijk leuk dat er jaarlijks een Clean Out Your Computer Day wordt georganiseerd. Deze dag wordt echter niet georganiseerd om alleen op die specifieke datum uw PC op te schonen.

Om de werking van uw PC te optimaliseren, kunt u deze het beste regelmatig controleren op overbodige bestanden. Het opschonen van uw PC kunt u bijvoorbeeld iedere maand op vrijdagmiddag doen. Dan kunt u met een opgeruimde PC en dus een opgeruimd hoofd gaan genieten van uw weekend!

Verder kan het geen kwaad om uw computer af en toe een fysieke schoonmaakbeurt te geven. Let hierbij wel op hoe u dit doet, want waterschade in uw PC is natuurlijk onwenselijk!

 

IT’S ALL
ABOUT THE
QUESTION