Deze verborgen parel uit Twente gaat de Ziggo Dome opnieuw inpakken

9 mei 2023  -  Nieuws

Zonder het te beseffen keek je al heel vaak naar de slimme schermen van dit Twentse bedrijf. Binnenkort kun je helemaal niet meer om deze ‘verborgen parel’ heen, als het de Ziggo Dome opnieuw inpakt. Over wie dit gaat? „Hij is een ingenieur met artiestenbloed.”

Noem het gerust een verborgen parel, zegt Peter Oosterwijk, de drijvende kracht achter Dutch Innovation Days in Enschede. Als geen ander kent hij bijzondere bedrijven in deze regio. Maar toen Oosterwijk kennismaakte met deze onderneming – plus zijn excentrieke eigenaar – was hij toch nog verrast. Zoveel creativiteit, zoveel vernuft en ook zoveel ‘keiharde’ innovatie. „Alleen”, zegt Oosterwijk. „Bijna niemand kent het.”

En laat dat nou precies het probleem zijn met veel bedrijven in Twente. We zíjn namelijk bijzonder, zegt Oosterwijk, maar laten dat weinig zien. „Ik vergelijk deze regio wel eens met een koraalrif. Dat is net als wij veelkleurig, met heel veel prachtige bedrijven en eigen specialiteiten. Alleen zitten wij vaak aan het begin van de innovatie. Het westen van het land pocht er vervolgens mee, omdat het de dingen in de vitrine zet.”

Twents systeem in een Audi


Peter Oosterwijk van Dutch Innovation Days was verbaasd over de hoeveelheid innovatie bij dit Twentse bedrijf © Marieke Amelink

Neem de grootste hightechbedrijven van deze regio zoals Stork of TenCate. „Die laatste maakt geen heel vliegtuig, maar wel één essentieel onderdeeltje dat je nodig hebt om te kunnen vliegen. We zijn hier vrijwel altijd onderdeel van een keten.” Voorbeelden te over, zegt Oosterwijk: „Het schakelsysteem dat in elke Audi zit is een – mede – Twents systeem, wist je dat? Of het ding dat je vasthoudt als je staat te tanken? Ook hier uitgevonden.”

Ziggo Dome

Terug naar die andere ‘verborgen parel’: want over wie hebben we het nu eigenlijk? En welke innovatie zit er achter? Het bedrijf in kwestie wacht deze zomer een grote klus in Amsterdam. De complete Ziggo Dome moet van de buitenkant opnieuw worden ingepakt met ledverlichting. Het moet concerten en evenementen die er plaatsvinden op een nog geliktere manier aanprijzen.

Enkele led-panelen van het Twentse bedrijf dat de Ziggo Dome gaat inpakken. Het zijn de meest energiezuinige op de markt. © Robin Hilberink

Het is een gigaklus die Andries Lohmeijer – want hè hè, over hem gaat het – mag gaan doen met zijn relatief bescheiden ingenieursbureau KITT Engineering uit Enschede, met 23 medewerkers. Waarom hij? Omdat KITT, klein of niet, de meest energiezuinige ledschermen maakt die er zijn. In Enschede.

Lohmeijer zelf lacht er bij: „Want het klinkt misschien vreemd, maar toch is het zo.” Zijn ledschermen hangen zonder dat je het weet ook al overal om je heen: in grote billboards langs de snelweg, in de Schipholtunnel en op Utrecht Centraal, waar het scherm de afmeting heeft van een autobus.

Zijn bedrijf aan de Westerval – de plek waar het allemaal gebeurt – lijkt van binnen wel een combinatie van een laboratorium, kantoor, proeftuin en productiehal. Op elke plek gebeurt iets anders, overal is het levendig. Lohmeijer begon het bedrijf in ‘Kreatieve IT-Toepassingen’, KITT voluit, al in 1995, maar loopt na dertig jaar nog over van energie.

Uitvinder

Zijn visie, zijn bedrijf valt niet in één simpele zin te vatten. Hij is een uitvinder die van alles kan bedenken, zolang het ingewikkelde technologie maar eenvoudig maakt. Zo staat Lohmeijer ook aan de basis van de interactieve speeltoestellen van Yalp. Op veel pleintjes in Nederland staan bijvoorbeeld interactieve voetbalwandjes, Lohmeijer levert daar de ledpanels voor en is er het creatieve brein achter.

Reportage over KITT, hightech bedrijf in Enschede dat iedereen tegenkomt, maar niemand kent. © Robin Hilberink

De 61-jarige ondernemer is onlangs ook genomineerd als Vernufteling 2023, een jaarlijkse prijs voor het meest innovatieve ingenieursproject van Nederland. Daar dingt de Enschedeër mee met een ‘slimme perrontegel’. Hij laat zijn uitvinding zien. In een soort stoeptegel zit een led-scherm verpakt, waarop reizigers op een subtiele manier informatie kunnen krijgen. Bijvoorbeeld over een trein die er bijna aankomt, of over de drukte in de coupé.

Het is zo’n typische simpele, goedkope oplossing die uit zijn brein komt. De tegel werkt namelijk op zonnecellen en kan geplaatst worden door heel eenvoudig wat tegels te wippen op bestaande stations. NS en Prorail zijn enthousiast, op station Den Bosch draait al een proef met de slimme tegel. Mogelijk volgen meer stations.

De Slimme Tegel voor NS, die voor elke stoeptegel vervangen kan worden. © Robin Hilberink

Lohmeijer: „Kijk, maar dit zou ook nog kunnen. Het logo van Enschede op de tegel projecteren, of het laten knipperen in de vorm van een bal als FC Twente heeft gescoord.” Het brein van de ondernemer draait overuren. Peter Oosterwijk omschrijft Lohmeijer als volgt: „Hij heeft artiestenbloed én is ingenieur. Met die twee dingen samen krijg je een heel ontevreden mens, op een positieve manier. Iemand die altijd aan het prutsen is, aan het uitvinden.”

De eigenaar van KITT, dat hij samen runt met Fred Koks – kan zich daar best in vinden. „Ik noem mezelf een ondernemer tegen wil en dank”, zegt hij. „En dat is best wel lastig, want je moet toch een bedrijf met een serieus aantal werknemers in stand proberen te houden. Maar ik voel een sterkere affiniteit met kunstenaars.”

© Robin Hilberink

Wat zijn kracht is? Niet denken in vaste patronen. „We bekijken een probleem altijd van meerdere kanten. En we durven dingen. We lopen niet achter de mainstream aan”, aldus Lohmeijer, zoals met de slimme tegel. Het is direct ook zijn boodschap voor de Dutch Innovation Days, dat donderdag 11 mei begint en waar nog veel meer verborgen parels worden onthuld (zie kader).

Durf eigenwijs te zijn, maar ga niet uitvinden om het uitvinden, geeft Lohmeijer aan. „Innovatie is heel belangrijk, maar het gaat niet alleen om techniek of vernuft. We moeten breder durven denken. De echte vraag de komende tijd is welke maatschappelijke en economische innovaties we moeten hebben om in de toekomst ons welzijn te garanderen. Daar denk ik veel over na.” Draag bij, wil hij er maar mee zeggen, en hou het simpel.

 

bron: Tubantia

 

IT’S ALL
ABOUT THE
QUESTION