Rabobank sponsort nieuwe Klessebessers.

22 april 2013  -  Duits

De Rabobank heeft sponsoring gelden ter beschikking gesteld voor de realisatie van twee nieuwe klessebessers. De Klessebessers is een spel dat herinneringen moet activeren bij dementerende mensen. Door voorwerpen, foto’s, liedjes en film materiaal te laten zien of te laten horen wordt geprobeerd herinneringen te activeren en gesprekken op gang te brengen.

De aansturing van het syteem, ontwikkeld door KITT Engineering, is een PC met en controller die via een afstandsbediening bestuurd kan worden of het apparaat werkt autonoom. De controller regelt de aansturing van de verschillende componeneten en de PC applicatie regelt welk filmpje of liedje getart wordt. De Klessebessers zijn ontworpen door Helma van Rijn en Mariet Schreurs twee studenten van de TU Delft. Op de tentoonstelling Dementie & Design heeft dit ontwerp de eerste prijs gewonnen wat inhield dat het ontwerp budget kreeg om gerealiseerd te worden.

De Klessebessers vormen een herinneringenactiviteit speciaal ontworpen voor mensen met dementie. De activiteit werkt als volgt. Naast iedere ‘Klessebesser’ staat een schemerlampje. De activiteitenbegeleider selecteert een voorwerp met de afstandsbediening. Dan gaat het bijbehorende schemerlampje aan. Iemand uit de groep kan door een simpele actie, zoals het drukken op de knop van de televisie of het draaien aan de volume knop van de radio, bijvoorbeeld een filmpje of een liedje opzetten.kless2

Tijdens het horen van de versjes uit de telefoon, de liedjes op de radio, het zien van het voorwerp verstopt in de koffer en het afspelen van de filmpjes op de televisie kunnen ze genieten van het moment. De fragmenten en voorwerpen zijn afgesteld op de jonge levensjaren van de mensen in de groep. Het herkennen van deze fragmenten maakt de mensen blij en geeft ze een gezamenlijk onderwerp van gesprek. “Even zitten ze op dezelfde golflengte.” Daarna kan men gezellig praten over waar ze aan moesten denken toen ze het fragment zagen, hoorden, of vast hadden.

De Klessebessers zijn gevuld met een diverse basiscollectie aan nationale fragmenten. Deze fragmenten zijn ingedeeld in thema’s, zoals sport, huishouden, of kerstmis. Het is straks ook mogelijk om door ons uw eigen fragmenten aan de Klessebessers te laten toevoegen.

IT’S ALL
ABOUT THE
QUESTION