Interactief Kunstwerk David Claerbout opgeleverd aan Metro Amsterdam

LED Technology

BEKIJK ALLE SDG'S

Opdrachtgever

GVB

Omvang

1

Plaats

Amsterdam

Jaar van oplevering

2018

KITT Engineering heeft afgelopen zomer, in opdracht van de Gemeente Amsterdam Metro en Tram, een 56m2 10mm LEDscherm “Kunstwerk” geplaatst, voor de Kathedraal van de nieuwe metrolijn Noord/Zuid, onder het monumentale Centraal Station van Amsterdam. Op alle stations van de Noord/Zuidlijn komen grote kunstwerken.

Op Amsterdam Centraal Station komen er zelfs twee: één in de hal (van kunstenares Jennifer Tee) en één op het perron (van videokunstenaar David Claerbout). Videokunstenaar David Claerbout is druk bezig met het maken van zijn kunst, welke boven het perron op Centraal Station te zien zal zijn. Het werk van David Claerbout, ‘Weather Engine’, toont een Nederlands landschap met een virtueel personage dat dag en nacht paraat staat om zijn omgeving te onderhouden. Het personage is er altijd; of je nu ’s ochtends om 6 uur in de metro stapt of de laatste pakt om 01.00 uur ’s nachts en zelfs in de vakanties. Het langwerpige scherm zal bestaan uit allemaal kleinere 10mm LED-panelen die samen het hele scherm vormen. De panelen boven de metrosporen moeten naadloos op elkaar aansluiten, zodat de film van de kunstenaar niet onderbroken wordt door lijnen en één geheel vormt. Doordat de content in verbinding staat met het internet, wordt het weer van morgen weerspiegeld in het landschap dat je in de film op het perron ziet. Als het morgen gaat regenen, regent het dus ook in het werk van David.

De nieuwe 10mm Indoor LED panelen hebben in vergelijking met onze vorige LED schermen voor de treinstations, een verbeterde beeldkwaliteit, een hogere IP66 (outdoor) normering, dit vanwege het aanwezige fijnstof in de Metro tunnels en een bredere kijkhoek (140 graden aan alle zijdes). Het gehele project is dit jaar openbaar aanbesteed met een Programma van Eisen voor het ontwerpen, leveren en installeren van de hardware ten behoeve van de realisatie van dit bijzondere en interactieve kunstproject.

KITT Engineering probeert een brug te slaan tussen creatieve ideeën en de uiteindelijke toepassing. De daarvoor benodigde elektronica en software worden door KITT zelf ontwikkeld. Belangrijk en inspirerend zijn de projecten op het raakvlak van Kunst en Techniek. Hieronder valt ook elektronica in de openbare ruimte met alle eisen wat betreft robuustheid en klimaat.

IT’S ALL
ABOUT THE
QUESTION