Stralende innovatie in Winkelcentrum Koperwiek – LED oplossingen voor de retailsector

LED Technology

BEKIJK ALLE SDG'S

Opdrachtgever

Ocean Outdoor

Omvang

6 x 3,5 meter

Plaats

Winkelcentrum Koperwiek, Capelle aan de IJssel

Jaar van oplevering

2023

Al enige jaren is KITT Engineering dé ontwikkelingspartner van Ocean Outdoor. Sindsdien hebben wij talloze LED oplossingen ontwikkeld voor deze opdrachtgever, die in heel Nederland te bewonderen zijn. Deze keer was het de beurt aan een voor ons oude bekende, namelijk Winkelcentrum De Koperwiek in Capelle aan de IJssel. Hier hebben wij een gloednieuw LED scherm geplaatst in de metro-ingang van het winkelcentrum.

Het proces – Van idee tot realisatie

De ingang waar het nieuwe scherm wordt geplaatst is recentelijk volledig vernieuwd. Deze ingang van het winkelcentrum is direct verbonden met metrostation Capelle Centrum. De verwachting is daarom dat deze entree één van de meest gebruikte ingangen van het winkelcentrum wordt. Reden genoeg voor Wereldhave, de organisatie achter Winkelcentrum De Koperwiek, om de nieuwe ingang te voorzien van een flitsend LED scherm met unieke functionaliteiten.

Nadat wij in 2022 al een LED scherm in dit winkelcentrum hadden geplaatst, kwam de organisatie van De Koperwiek eigenlijk meteen weer naar ons toe. Zij waren zeer enthousiast over de kwaliteit van het scherm en wilden meteen de mogelijkheden bespreken voor de plaatsing van een tweede scherm. Hierbij ging het dus over het scherm in de metro-ingang van De Koperwiek.

Nadat wij tot een akkoord kwamen met de organisatie, konden wij beginnen met het uitdenken en ontwerpen van een constructie. De constructeur heeft de constructie ontwikkeld aan de hand van de beschikbare ruimte en daarbij gekeken naar de mogelijkheden. Deze constructie is een belangrijke basis, waarmee wij onze LED panelen naadloos op elkaar kunnen laten aansluiten.

Wij monteren onze LED oplossingen zelf

Een LED oplossing voor iedere specifieke situatie

Gelijktijdig beginnen wij met het bestellen van nauwkeurig uitgezochte LED panelen bij onze partners. Het is namelijk belangrijk dat onze LED oplossingen geschikt zijn voor de specifieke situatie waarin deze worden geplaatst. In het geval van Winkelcentrum De Koperwiek hangt het LED scherm achter de grote glazen wand van de ingang. Hierdoor komt het zonlicht volop de hoofdingang binnen. Dit zorgt natuurlijk voor een prachtig verlichte ingang, maar voor LED kan zonlicht uitdagingen met zich meebrengen. De LED panelen zijn daarom allereerst uitgekozen op de UV-bestendigheid. Ook zijn de panelen uitgekozen op het vermogen om voldoende licht uit te stralen, om het zonlicht te overtreffen. In de avonduren zal de sterkte van het scherm automatisch worden verlaagd. Hierdoor kunnen wij voorkomen dat een scherm zorgt voor lichtvervuiling, overbelichting of andere vormen van overlast.

Het montageproces van een LED scherm

Nadat de constructie is uitgedacht en geproduceerd, gaan wij aan de slag met het monteren. Hierbij gebruiken wij de eerste dag om de constructie te plaatsen. Dit is een secuur werk, want de constructie moet precies worden gemonteerd. Op die manier voorkomen wij dat er hoogteverschillen ontstaan tussen de LED panelen, wat naden kan opleveren. In De Koperwiek hebben wij de montage van het frame, evenals het plaatsen van de LED panelen, ’s nachts gedaan. Omdat wij in een openbare ruimte aan het werk waren, mocht er geen winkelpubliek aanwezig zijn tijdens de werkzaamheden. Om onze klanten tegemoet te komen, werken wij daarom buiten de openingstijden.

Nadat de constructie is geplaatst, worden de LED panelen een dag later in het frame geplaatst. Ook hiervoor hebben wij aan een avond en deel van de nacht voldoende. De LED panelen bestaan uit vlakken van 50cm bij 100cm. Eerst plaatsen wij de besturingspanelen, waarna we deze ‘opvullen’ met de overige, kleinere, LED panelen. Hierbij houden wij rekening met zaken zoals veiligheid, door elk paneel individueel te borgen.

De derde dag gaan wij aan de slag met het aansluiten van het LED scherm op het elektriciteitsnetwerk. In het geval van De Koperwiek ging dit om een aansluiting op 6 verschillende stroomvoorzieningen. Zo voorkomen wij dat we een netwerk overbelasten met onze schermen. Zodra alles is aangesloten, is het scherm meteen bruikbaar. De dag erna konden de eerste bezoekers van Winkelcentrum De Koperwiek het gloednieuwe LED scherm meteen bewonderen.

De juiste mensen op de juiste plek

Wij vinden het bij KITT Engineering enorm belangrijk dat onze mensen op de juiste manier worden ingezet. De talenten binnen ons team lopen enorm uiteen, maar wij weten deze talenten goed te gebruiken. Zo bestaat de basis van KITT Engineering uit de ontwikkelaars die de LED technologie maken.

Onze montagemedewerkers zijn bijvoorbeeld gecertificeerd om met elektriciteit te werken. Ook mogen zij op hoogte werken en hebben zij hier alle papieren voor. Dit is essentieel zodat wij onze werkzaamheden op alle locaties in Nederland kunnen uitvoeren. Ook bij De Koperwiek werd er op hoogte gewerkt en is het LED scherm aangesloten op het stroomnet van het winkelcentrum.

Bepaalde onderdelen, zoals het ontwikkelen van de constructie van het frame, laten wij door een externe partij uitvoeren. We werken hierin wel samen met een vaste partij, zodat wij precies weten wat we aan hen hebben. Wij willen ons namelijk kunnen focussen op waar onze medewerkers goed in zijn, namelijk het ontwikkelen van baanbrekende LED technologie.

De functionaliteiten op een rijtje

Onze LED schermen hebben een aantal unieke en innovatieve functionaliteiten. Vooral onze technologie, dus de software achter de hardware van het scherm, is uniek in de wereld van LED. Daarnaast halen wij veel plezier uit het heruitvinden van bestaande technologie en onze eigen ingrediënten hieraan toevoegen. Ook het scherm in Winkelcentrum De Koperwiek heeft een aantal bijzondere functionaliteiten, die hieronder zijn uitgelicht.

Screen Control & Monitoring System

Dit LED scherm bevat, net als alle door ons ontwikkelde schermen, ons Screen Control & Monitoring System. Dit systeem is door KITT Engineering zelf ontwikkeld en maakt het voor ons mogelijk om schermen over de hele wereld te monitoren. KITT Engineering schrijft de eigen software waarmee het scherm wordt uitgelezen en aangestuurd. Deze software wordt dan ook alleen door ons gebruikt en is daardoor uniek.

De kracht van KITT is dat ons hele monitoring systeem inclusief de aansturing is vereenvoudigd. Zodoende kunnen wij vanuit ons kantoor 90% van de problemen en storingen op afstand oplossen. Elke storing wordt meteen geregistreerd, gemeld en kan dus snel door onze experts worden opgelost.

De software is zo geschreven dat alles op afstand kan worden bestuurd, om locatie gebonden issues te voorkomen en hiermee tijd te besparen. KITT kan daardoor de efficiëntie van de werkwijze optimaliseren. Voor onze klanten is dit enorm belangrijk, want elke minuut dat een scherm niet draait kost geld. Voor ons is deze werkwijze ook efficiënter en bespaart het veel tijd en middelen.

AR toepassingen

Vanuit De Koperwiek kregen wij de opdracht om onze LED oplossing in de metro-ingang van het winkelcentrum interactief te maken. Dit hebben wij al voor meerdere opdrachtgevers gedaan, zoals Westfield Mall Of The Netherlands. Ook in winkelcentra met het formaat van Winkelcentrum De Koperwiek is deze interactieve technologie echter zeer interessant.

Aan de hand van een camera onder het scherm kunnen wij bezoekers meenemen in een immersieve fictieve situatie op het LED scherm. De camera herkent wanneer er een persoon voor het scherm staat en onze technologie verwerkt deze informatie live*. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om ook interactieve campagnes te draaien, waarbij de kijker figurant is in de reclame.

* De camera’s gebruiken live data van de bezoeker voor AR toepassingen, maar slaan deze gegevens niet op.

Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de montage van dit LED scherm in Capelle aan de IJssel:

IT’S ALL
ABOUT THE
QUESTION