Serious gaming: bewegen, leren en PLEZIER maken met de “MEMO”

Creative Technology

BEKIJK ALLE SDG'S

Opdrachtgever

Yalp

Omvang

n.v.t.

Plaats

Goor

Jaar van oplevering

2010

Serious gaming heeft een ander primair doel dan puur vermaak. Er zijn games waarmee artsen een operatie voorbereiden en cruciale handelingen digitaal oefenen. Er bestaan serious gaming toepassingen waarmee de jeugd hun rijvaardigheid oefent. In het onderwijs wordt steeds meer tijd besteed aan het werken op de computer, de IPad en het spelen van educatieve games. Maar tegelijkertijd wordt er steeds minder aandacht besteed aan bewegen. En dat terwijl bewegen voor de jeugd ontzettend belangrijk is voor het ontwikkelen van een actieve leefstijl.

Een interactieve speeltoestel ontwikkelen bedoeld voor kinderen, waar zij spelenderwijs leren rekenen, taalvaardigheid verbeteren en leren samenwerken. Want spelen en bewegen moet vooral LEUK zijn, ook als het tegelijkertijd leerzaam is! Dat was de uitdaging van Yalp voor KITT Engineering. Door gebruik te maken van een unieke combinatie van LED, Touch, Sound en Sensor technologieën kwam de MEMO tot leven. De MEMO werd in 2013 als beste speelconcept gekozen en het prototype werd in 2014 verder uitontwikkeld tot een robuust product.

Filmpje 1e Memo protoplay:

Filmpje 1e uitgeleverde Memo:

Memo bestaat uit zeven spelpilaren op een speelvloer met een diameter van ongeveer 8 meter. Via de centrale ‘masterpaal’ kan er een keuze gemaakt worden uit verschillende spellen. Memo werkt op een intuïtieve manier: een korte speluitleg met hints en aanmoedigingen die de kinderen op weg helpen. De open spelregels prikkelen om de spellen steeds weer anders te spelen. Dat houdt Memo speels, vernieuwend en uitdagend. Doordat Memo online is, kunnen nieuw ontwikkelde spellen eenvoudig ge-upload worden. De spellen variëren van tikkertje in een nieuw jasje tot aan een sociaal spel, waarbij rekensommen als groep opgelost worden. De zeven interactieve pilaren met LED schermen en geluid staan opgesteld op de speelvloer met een tussenruimte van 3 meter. Alle pilaren van Memo zijn rondom voorzien van een aanraakgevoelige LED scherm. Voor het spelen van spellen moeten kinderen van pilaar naar pilaar rennen. En dat betekent…. ZEER ACTIEF BEWEGEN!

De speelvloer visualiseert de renroutes en prikkelt de fantasie van kinderen om nieuwe spelregels te verzinnen. De vloer verhoogt de attractiviteit en draagt bij aan het plezier van Memo. Spreek bijvoorbeeld af om alleen de lijnen te raken of spring van stip naar stip op één been.

De allereerste MEMO werd getest in samenwerking met TU Delft:

Memo is op afstand bedienbaar. Met slechts enkele klikken kunnen de instellingen naar wens aangepast worden. Memo heeft de beschikking over een 3G internetverbinding, zoals ook de huidige mobiele telefoons deze hebben. Op een speciale website, kan er op afstand ingelogd worden. Hier worden de instellingen aangepast zoals het geluidsvolume, het tijdsschema en de spelselectie. Een ander groot voordeel van de op afstand bedienbare Memo is de mogelijkheid om feedback te krijgen over de gebruikers en gebruikswijze. Hoe vaak wordt Memo gebruikt? Hoe lang wordt Memo gebruikt? Welke spellen zijn het meest populair? Dergelijke zaken worden overzichtelijk weergegeven. Vervolgens kunnen de instellingen van Memo aangepast worden zodat deze perfect passen bij de locatie. Voor meer informatie over de Memo kijk op:

https://www.yalp.nl/interactief/memo/memo/detail/85/1389

IT’S ALL
ABOUT THE
QUESTION