Sona, interactieve geluidsboog voor gezamenlijke en individuele beweging

Creative Technology

Opdrachtgever

Yalp

Omvang

n.v.t.

Plaats

Goor

Jaar van oplevering

2007

Plezier is een belangrijke aanjager voor bewegen, net als muziek. Daarom is er een project gestart rond de Sona-geluidsboog. Deze geluidsboog wordt ingezet om junioren & senioren met plezier te laten bewegen. Onder elkaar, maar ook met elkaar. De Sona-geluidsboog is een grote boog met een diameter van 5 meter en een hoogte van bijna 4 meter. Bovenin de boog zitten beweegsensoren. De vloer kent vele vlakken van verschillende kleuren en met verschillende cijfers.

In de geluidsboog is een computer ingebouwd. Met behulp van een eenvoudige bedieningsknop kunnen diverse spelletjes en beweegoefeningen gedaan worden. In Nederland staan er diverse geluidsbogen voor kinderen in speeltuinen. Dankzij de vlakke vloer is de Sona-geluidsboog ook geschikt voor mensen met rollator of rolstoel.

Op het bio-vakantiepark in Arnhem en bij een school bij het Roessingh Revalidatiecentrum staan Sona-geluidsbogen. Zij worden gebruikt worden door kinderen met een (lichamelijke) handicap. In Finland is als eerste een geluidsboog naast een zorginstelling geplaatst. Vanaf het begin is deze veel gebruikt door senioren met en zonder zorgvraag. De Finse stichting Miina Sillanpää in Taavetinpuisto heeft veel onderzoek gedaan naar balansoefeningen, beweging, memory spellen en muziek bij de begeleiding van dementerende ouderen. Ze zijn overtuigd van het succes.

Te oud of te jong om te bewegen? Nooit! De interactieve Sona is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor ouderen. Dat bewijzen ze in Finland zoals in de video te zien is.

http://www.youtube.com/watch?v=Nu8ccjdQ9h4

Het projectplan van de Sona-geluidsboog vindt u hier.

Contactgegevens
Daphne Mensink, projectleider via DAZ
06-16647701, daphne@anderszorgen.nl
Yvonne Overmaat, contactpersoon bij leverancier Yalp
06-13146123, yvonne.overmaat@yalp.nl
De realisatie van dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidies van Fonds NutsOhra en Fonds Sluyterman van Loo.

IT’S ALL
ABOUT THE
QUESTION