TBXL LED schermen op stations

LED Technology

BEKIJK ALLE SDG'S

Opdrachtgever

ProRail BV

Omvang

16 x 2,25 meter

Plaats

Station Utrecht Centraal

Jaar van oplevering

2021

In 2019 heeft KITT Engineering, samen met Ngage Media BV, de aanbesteding van ProRail gewonnen voor het ontwerpen, produceren, installeren en onderhouden van groot formaat LED schermen op stations.

Het XL- reisinformatiescherm op Utrecht CS

Het ontwerp
Omdat ProRail betrouwbaarheid en visuele inpassing hoog in het vaandel heeft staan, worden er hoge eisen gesteld aan het ontwerp. De R&D afdelingen van KITT en YAHAM zijn de uitdaging aangegaan om tot een universeel ontwerp voor de TBXL’s te komen. Samen hebben we een product ontworpen dat aan alle eisen en wensen voldoet, ook de extra spoor gerelateerde EMC eisen zoals beschreven in RNL0007 van ProRail.

EMC test in de meetkamer van Dare

Het was niet makkelijk om een flexibel toepasbaar mechanisch ontwerp te realiseren.  De omstandigheden verschillen sterk per locatie met specifiek eisen tot gevolg.  Onze partners Streetfurniture Montage en Avasto hebben daar de schouders onder gezet en hebben een oplossing gevonden. Qua vormgeving sluit het resultaat aan bij het karakteristieke ontwerp van de andere digitale reisinformatieschermen.

Omdat de eisen qua grootte en lay-out per locatie anders zijn, is er gekozen voor een modulair ontwerp. Daarmee is ProRail, binnen bepaalde grenzen, vrij om het formaat en grootte zelf te kiezen zonder dat er een totaal nieuw ontwerp nodig is. Omdat alle modules grondig beproefd zijn, blijft het eindproduct voldoen aan alle eisen en wensen. Niet minder belangrijk: de kwaliteit waar KITT Engineering en ProRail voor staan blijft gegarandeerd.

Installatie
Samen met onze partners dragen wij zorg voor de installatie op de stations. Werkzaamheden op stations zijn aan strenge eisen gebonden. Dat vereist een goede voorbereiding in afstemming met alle partijen. Dat resulteert in een werkplan en veiligheidsplan, dat wordt getoetst door Railsupport. Zo worden bij installatie de reizigers en lokale ondernemers zoveel mogelijk ontzien.

Met de installatie van de TBXL te Station Utrecht Centraal is weer een mijlpaal bereikt.

Afmetingen:
De TBXL LED schermen zijn 16 meter lang en 2,25 meter hoog. Ter vergelijking: de nieuwe (Setra) Stadsbussen zijn circa 14,6 meter lang en 3,35 meter hoog. Er hangt dus bijna een hele bus aan vier stangen!

Gewicht:
Een lege bus van 13.890 kilo zou veel te zwaar zijn om aan het dak van het station te hangen. Daarom is er veel aandacht besteed aan een zo licht mogelijke oplossing. Deze TBXL weegt circa 2.000 kilo ongeveer evenveel als een SUV. Dus aan de vier ophangpunten hangt circa 500 kilo.

LED’s:
Het scherm bestaat uit 2.359.296  pixels, samen goed voor 7 miljoen LEDjes.

Resolutie:
De resolutie van het scherm is 4096 x 576 pixels van 3,91 mm, in totaal net iets meer dan een Full HD.

Lichtopbrengst:
De lichtopbrengst is maximaal 90.000  lumen en dat is ongeveer gelijk aan 35 straatlantaarns. De lichtopbrengst wordt automatisch aangepast aan de hoeveelheid daglicht. Dat zorgt voor een enorme energiebesparing.

Vermogen:
Gemiddeld zal het hele TBXL op Utrecht CS in totaal ongeveer 3.5 kW gebruiken; overdag meer, ’s nachts minder. Dat is het vermogen van anderhalve waterkoker of evenveel als vijf gewone TB’s die bij de trappen hangen. Zelfs op maximaal vermogen is één krachtstroom aansluiting voldoende.

Bekabeling:
In het scherm zorgen 96 voedingskabels en 100 datakabels voor de aansluitingen van de modules.

Data:
Voor de aansturing van het scherm worden tien glasvezel paren gebruikt. De totale datastroom is 8 Gb/s vol continue! Ter indicatie: de internetaansluiting thuis, haalt maximaal 0.25 Gb/s.

Het team:
Met dank aan het team van KITT Engineering BV, Ngage Media BV, YAHAM, StreetFurnitureMontage en Avasto is het project mogelijk gemaakt.

Oplevering van het TBXL Rotterdam vlnr : Suus Vente(KITT), Nick van Gemert(KITT), Jos Vermeulen(SFM), Alexander van der Akker(Avasto), Eelco Beverloo(KITT), Jesper Daalwijk (KITT), Andries Lohmeijer(KITT), Fred Koks(KITT) Stan Thijssen(NgageMedia/OCEAN), Frank Heukels(KITT)

IT’S ALL
ABOUT THE
QUESTION