De nanotechnologie van lab-on-a-chip maakt het laboratorium zo klein als een pilletje!

Co-development

BEKIJK ALLE SDG'S

Opdrachtgever

Universiteit Wageningen

Omvang

n.v.t.

Plaats

Wageningen

Jaar van oplevering

2016

Nanosense: KITT Engineering werkt vanuit Devlab mee aan een alternatieve meetmethode, namelijk ademanalyse. Dit is een project van Nanosense en de Universiteit van Wageningen. Dankzij de creatieve benadering van KITT Engineering zijn in korte tijd een aantal lastige problemen, die het onderzoek dreigden te vertragen, opgelost. Door onze deelname aan dit soort onderzoeksprojecten, leveren we met onze expertise een belangrijke bijdrage aan het fundamenteel onderzoek naar lab-on-a-chip systemen.

Het heeft voordelen wanneer je onderzoeken, die normaliter alleen in een laboratorium kunnen worden gedaan, ook in het veld of thuis kan doen. Door slimme combinaties van sensoren, elektronica en micro vloeistof systemen, worden nu “labs-on-a-chip” ontwikkelt voor ademanalyse.

De hoeveelheid ketonen in je adem is mede afhankelijk van je glucosespiegel. Echter de concentraties zijn erg klein; er is dus een gevoelige sensor voor nodig. De oplossing wordt gezocht in een nanowire sensor, een super dun draadje. Dit draadje is 5.000 keer dunner dan een haar. Na een speciale behandeling is de weerstand van dat draadje afhankelijk van gasconcentraties. De prototype nanowires worden gemaakt op een Silicium chip van enkele mm groot. KITT Engineering heeft nieuwe technieken ontwikkeld om het onderzoek te faciliteren:

  • Een methode om storingsvrij hele kleine stroompjes te meten.
  • Fixture technologie om makkelijk om losse chips elektrisch aan te sluiten zonder er eerst draadje aan te binden.
  • Desktop meetopstelling om losse chips te testen voor en na modificatie.

In Twente wordt hard gewerkt aan diverse toepassingen voor het lab-on-a-chip. Dat heeft al geleid tot een vruchtbaarheidstest voor mannen en een chip waarmee manisch depressieve mensen hun eigen medicijngebruik kunnen controleren. Er wordt ook gewerkt aan een nanopil die kanker in de dikke darm kan ontdekken.

De meest bekende toepassing is echter het apparaatje waarmee diabetici zelf hun bloed glucose gehalte kunnen meten. Het nadeel van die methode is dat je nog wel een druppeltje bloed moet prikken.

IT’S ALL
ABOUT THE
QUESTION