“Slimme Tegel” van KITT genomineerd door vakjury “De Vernufteling”

21 maart 2023  -  Nieuws

Jaarlijks organiseert Koninklijke NLingenieurs in samenwerking met De Ingenieur de verkiezing van meest innovatieve ingenieursproject. Voor De Vernufteling 2023 zijn maar liefst 17 projecten ingezonden. De jury is onder de indruk van de kwaliteit ervan, met name de aandacht die besteed is aan de samenwerking met andere partijen en de maatschappelijke relevantie. Zij nomineerden vijf projecten die kans maken op de juryprijs. Daarnaast maken alle inzendingen kans op de publieksprijs. Op donderdag 11 mei vindt de uitreiking van De Vernufteling plaats.

De vijf projecten die genomineerd zijn voor de juryprijs zijn:

Alle 17 inzendingen maken kans op de publieksprijs. De Ingenieur besteedt in het aprilnummer aandacht aan alle inzendingen. Van 13 april t/m 4 mei 2023 kan iedereen stemmen op hun favoriete project via www.devernufteling.nl. De Vernufteling wordt uitgereikt op 11 mei 2023 tussen 15:30 en 17:00 uur in Utrecht.

Elk vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend project met een duidelijke maatschappelijke relevantie kon worden ingezonden om in aanmerking te komen voor De Vernufteling. Dit jaar stond de verkiezing voor het eerst ook open voor deelname van niet-leden.

De jury, bestaande uit juryvoorzitter Annemieke Nijhof, William van Niekerk, Pancras Dijk en Willemien Bosch, is onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen. Veel projecten besteedden dit jaar naast technisch vernuft ook aandacht aan de samenwerking met andere partijen en maatschappelijke relevantie. Ook de schaalbaarheid van de innovaties heeft meegewogen bij de waardering van de projecten. Thema’s als digitalisering, circulariteit en gebiedsontwikkeling zag de jury bij verschillende inzendingen terug. Innovaties rond citizen science, biodiversiteit of energie uit wind of water ontbraken. Juryvoorzitter Annemieke Nijhof: “Het is mooi om te zien dat de branche op grote schaal bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor het oplossen van belangrijke vraagstukken.”

De Vernufteling

Het doel van de Vernufteling is het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid geven. Techniek zit voor de meeste Nederlanders verstopt achter vanzelfsprekende verworvenheden als viaducten, waterzuivering of verwarming. De Vernufteling maakt deze zichtbaar. Een vernuftig project kan een technische oplossing zijn voor een maatschappelijk probleem of een nieuwe manier om een gebouw energiezuinig te maken. Soms ontwikkelt een bureau een nieuwe techniek, vaak gaat het om een slimme combinatie van bestaande technieken.

 

Bron: www.nlingenieurs.nl

IT’S ALL
ABOUT THE
QUESTION